Column Ondernamen Amersfoort

De E-Generatie heeft de toekomst

MARK POT IS DE VIJFDE GENERATIE BIJ POT VERHUIZINGEN/LOGISTIEK EN SINDS 2016 DIRECTEUR/EIGENAAR VAN HET FAMILIEBEDRIJF. MARK IS ALS ONDERNEMER GEFOCUST OP INNOVATIE EN KWALITEIT EN IS ALTIJD OP ZOEK NAAR VERBINDING.

Het vraagstuk rond de oude en de nieuwe generatie is op dit moment in veel bedrijven actueel. Een spannend kruispunt omdat dit aan de ene kant veel kansen oplevert, maar aan de andere kant ook een groot risico met zich meebrengt. Het begint bij de vraag: wat is de “Next generation”? Wat mij betreft is dit niet per definitie de nieuwe generatie, maar een mengsel van de “verloren generatie”, de “patatgeneratie” en de “digitale generatie”. Elke generatie heeft haar eigen sterke punten.

‘Elke generatie heeft haar eigen sterke punten’

De Verloren generatie (1956 – 1970) is praktisch ingesteld, zelfredzaam en echt van de no-nonsensmentaliteit. Omdat de kwaliteit van het leven belangrijker werd gevonden ontstond hier ook het parttime werken. De patatgeneratie (1971 – 1985) vindt het belangrijk om zichzelf te kunnen zijn en heeft als levensmotto; “Werk is belangrijk, maar levensgeluk is nog belangrijker”. Deze generatie is in bedrijven vooral gericht op het versnellen van besluiten en het netwerken.
De Digitale generatie (1986 – 2003) richt zich zoals de naam al doet vermoeden op de digitale wereld, wil flexibel werken en vindt waarde toevoegen erg belangrijk. Het werk moet in een leuke omgeving en in een leuk team gebeuren.

De “oude” generatie heeft veel kennis en ervaring en de “jongste” generatie is heel creatief en vaak ongeremd enthousiast. Een perfecte combinatie zou je zeggen. Bedrijven die de verschillende generaties goed op elkaar weten aan te sluiten blijken goud in handen te hebben. Bedrijven als Bol.com en Picnic zijn in Nederland prachtige voorbeelden. Een mooie afstemming tussen “oud” en “nieuw” werkt echt. Als dat niet lukt heb je als bedrijf een probleem en ontstaan er verschillende kampen. Maar hoe pakken normale mkb-bedrijven dit aan? In ons bedrijf zijn de volgende stappen succesvol gebleken:
1. Maak het gemeenschappelijke belang bij alle generaties heel helder. Wat willen onze klanten?
2. De verschillende generaties moeten op gelijkwaardig niveau gaan communiceren. In het begin faciliteer je dit, later gaat dit vanzelf.
3. Zorg dat alle generaties elkaars sterke en zwakke punten erkennen en respecteren.

Generatie E, de perfecte combinatie van de verschillende generaties, is geboren. Generatie E staat voor Ervaring, Eigenwijs, Enthousiast, Elektronisch en Energiek. Zorg in je bedrijf voor een goedwerkend team waarin alle goede eigenschappen van de verschillende generaties vertegenwoordigd zijn. Dit team bezit alle benodigde skills om je klanten optimaal te bedienen. Je team heeft geleerd van het verleden, staat realistisch in het heden en kijkt creatief naar de toekomst.

Met de E-generatie heb je als bedrijf toekomst!