‘Ruim 400 opslagboxen verhuizen: dat vroeg om een goed plan’

Boxen vol huisraad, verzamelingen of bedrijfsarchieven: op locatie Zuilen van selfstorage-bedrijf Shurgard huurden klanten honderden boxen voor allerlei spullen. Toen de complete locatie moest verhuizen binnen Utrecht, vroeg dat om een goed plan. POT Verhuizingen/Logistiek bracht ruim 400 boxen veilig over binnen 3 maanden.

“Met zoveel boxen en soorten spullen moet je een uitgekiend plan van aanpak hebben,” vertelt Elwin Poolman, projectleider bij POT Verhuizingen/Logistiek. Het verhuisteam moest rekening houden met honderden klanten op deze Shurgardlocatie, die natuurlijk allemaal waarde hechtten aan hun bezittingen. “Daar moet je dus voorzichtig mee zijn, en je wil de spullen ook niet door elkaar halen. Maar over alles hadden we nagedacht. Dit was een fantastisch mooi project.”

Toestemming

Het plan voor de verhuizing begon bij toestemming vragen aan de klanten. “Mensen die een box op deze locatie hadden, moesten een addendum tekenen. Daarin gaven ze toestemming voor het verhuizen van hun spullen. Voor het ‘ongemak’ hoefden ze één maand geen huur te betalen. Sommige mensen verhuisden hun spullen liever zelf. En dan waren er nog mensen die naar een andere vestiging verhuisden. Uiteindelijk bleven er vierhonderd boxen over.”

Camera op statief

Bij iedere box boorden de verhuizers vervolgens het slot open. “Shurgard hield toezicht, dus er was altijd een dubbele check. De inhoud van de box deden we in rolcontainers. Op een formulier schreven we het oude en nieuwe boxnummer op. Zo konden we geen spullen van mensen door elkaar halen. Breekbare spullen, zoals televisies of glasplaten, pakten we stevig in.

Tijdens dit hele proces stond er een camera op statief die alles filmde. Was iets al vóór de verhuizing beschadigd, dan lieten we dat zien aan de camera, terwijl we het benoemden. Hetzelfde deden we bij het uitpakken op de nieuwe locatie. En als er onderweg schade was ontstaan, wat gelukkig nauwelijks is gebeurd, dan konden we dit ook vaststellen.”

Mathieu Knipping, market manager bij Shurgard

Stickers en foto’s

De meeste spullen kon het team makkelijk vervoeren, maar ze kwamen ook stellingen vol kleine spulletjes tegen. “Ook daar hadden we een oplossing voor: op de oude locatie kreeg iedere plank een kleur sticker, we stuurden foto’s door naar de voormannen die op de nieuwe locatie stonden en noteerden op welke volgorde we alles inpakten. Soms maakten we er zelfs tekeningen bij. Zo konden ze op de nieuwe locatie alles weer op dezelfde manier neerzetten.”

“Toch: als je zoveel klanten verhuist, kan het altijd gebeuren dat iemand niet tevreden is,” vertelt Mathieu Knipping, market manager bij Shurgard. “Maar in dat geval kwam POT meteen in actie. POT heeft daarbij een groot deel van ons uit handen genomen. Pas als zij er niet uitkwamen, sprongen wij bij. Zo slaagden we er steeds in klanten samen weer tevreden te maken.”

Grote uitdaging

Al tijdens de aanbesteding had Shurgard vertrouwen in POT. Mathieu: “Dit is een partij voor ons, dachten we toen POT haar plan presenteerde. Ze hebben veel ervaring met dit soort grote projecten en pakken het professioneel aan. We zijn weleens eerder verhuisd, maar nog nooit met zoveel klanten tegelijk. Dit was een grote uitdaging. En dankzij de flexibiliteit en vakkundigheid van POT is het gelukt.” Elwin: “Ja, dit was een mooie samenwerking. Allemaal hadden we de instelling: schouders eronder. We gaan ervoor.”

‘Dit was een grote uitdaging. En dankzij de flexibiliteit
en vakkundigheid van POT is het gelukt.’