Dag van de ondernemer – Melchior Blok

Vrijdag 17 november is ‘de dag van de ondernemer’. Een moment om het ondernemerschap en alles wat daar bij komt kijken te vieren. Bij POT staat inmiddels de 4e en 5e generatie Pot aan het roer van de onderneming. Daarnaast staat Melchior Blok. Hij vormt samen met Mark en Wim Pot de directie en is de eerste niet-Pot aan het roer van het bedrijf.

Melchior, hartelijk dag van de ondernemer dan maar! Heb je altijd willen ondernemen?

“Ja eigenlijk wel. Mijn vader was ook ondernemer en het zit bij mijn familie in het bloed. Ik heb een sterke mening, wil graag de koers bepalen en nieuwe dingen kunnen uitproberen. In een bestaande markt pionieren met een nieuw product, of een hele nieuwe markt met een nieuw product; voor mij de ultieme combinatie van ondernemen.”

Nu maak je onderdeel uit van een familiebedrijf waar jij als eerste externe in de directie deelneemt.

“Ik werd vooraf meer dan eens gewaarschuwd dat het een lastige positie zou zijn. “Bij familiebedrijven worden keuzes altijd aan de keukentafel gemaakt, realiseer je dat je daar niet bij bent” werd me gezegd. Ik heb dat helemaal nooit gevoeld bij POT. Mark, Wim en ik staan echt naast elkaar, we maken samen keuzes en nemen samen beslissingen. We ondernemen samen.”

Kun je hier ondernemen zoals jij graag wilt; veel nieuwe dingen doen?

“Ja dat kan. De verhuismarkt groeit niet veel, maar we zien zoveel kansen en uitdaging in innovatie. Ons onderscheiden op het gebied van kwaliteit, dienstverlening, innovatieve oplossingen en duurzaamheid bijvoorbeeld. Maar ook met nieuwe diensten zoals GOCELO of stadslogistiek is het pionieren.”

“In een familiebedrijf krijg je misschien wel meer ruimte om bij het ondernemen naar de lange termijn te kijken dan bij andere bedrijven. Je wordt niet per jaar afgerekend door aandeelhouders die zitten te wachten op hun dividend, maar kijkt veel meer naar wat er past in de visie van het familiebedrijf, de historie ervan en de normen en waarden die met elkaar zijn opgebouwd. Natuurlijk zijn gezonde cijfers belangrijk, maar het geeft ruimte en maakt voor mij echt verschil.”

Welke uitdagingen komen er op jullie pad?

“De uitdaging voor mezelf is niet te hard willen, niet alles tegelijk, sommige zaken de tijd geven of één ding tegelijk doen. En de combinatie met mijn jonge gezin is het ook een persoonlijke uitdaging.”

“Zakelijk gezien lopen we wel eens tegen grenzen aan rond wet- en regelgeving. We willen als POT voorop lopen in bijvoorbeeld emissievrij transport en daar hebben we dan alles op voorbereid en enorm voor geïnvesteerd, als blijkt dat de wet- en regelgeving zomaar een aantal jaar worden uitgesteld. Bij ondernemen hoort altijd een stukje onzekerheid en er zijn externe krachtenvelden. Al doe je alles goed: niet alles lukt.”

Zie je ondernemerschap ook in de rest van het bedrijf?

“Zeker en daar kiezen we mensen ook op uit. Zij staan altijd centraal in de uitwerking van nieuwe plannen. We kiezen een nieuw pad of dienst pas als zij erachter staan. Zij moeten het ten slotte gaan doen. Zij zijn onze familie Pot. We zijn goed in wat we doen en weten wat we willen. We gaan een extra uitdaging aan, gráág zelfs. Dat is voor ons ondernemen.”