Dé redenen om te kiezen voor een erkende project verhuizer

Je dacht het goed geregeld te hebben als facility manager. Je had het verhuisbedrijf in de arm genomen met de laagste offerte maar helaas bleken ze hun beloften in de praktijk niet na te komen. De bedrijfsprocessen konden gedurende de verhuizing alsnog geen doorgang vinden en de verhuizers waren niet al te voorzichtig waardoor er schade is ontstaan. Die blijkt niet te worden vergoed omdat het verhuisbedrijf niet afdoende is verzekerd. Daarmee vallen de kosten van de verhuizing uiteindelijk alsnog aanzienlijk hoger uit. Een flinke tegenvaller. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een Erkende Project Verhuizer. In deze blog vertel ik wat de meerwaarde hiervan is.

Wat is een Erkend Project Verhuizer?

Een zakelijke verhuizing is wezenlijk anders dan een particuliere verhuizing. De logistiek is veel complexer en er komt veel meer regelwerk bij kijken. Niet ieder verhuisbedrijf kan dat aan. Alle reden dus om goed na te denken over wie je de opdracht geeft.

Erkend Project Verhuizer (EPV) is het branchekeurmerk voor zakelijke verhuizingen. Verhuisbedrijven die dit keurmerk voeren, moeten voldoen aan een aantal objectieve kwaliteitseisen, o.a. ten aanzien van proactiviteit, service, verzekeringen, garanties en veiligheid. Deze eisen worden jaarlijks onafhankelijk gecontroleerd door een daartoe geautoriseerde Certificerende Instelling. Daarmee ben je ervan verzekerd dat het betreffende verhuisbedrijf beschikt over het benodigde vakmanschap en het complete verhuisproces beheerst.

De meerwaarde van een Erkend Project Verhuizer

In mijn visie zijn dit de belangrijkste redenen om voor een Erkend Project Verhuizer te kiezen:

1. Je hebt zicht op ervaringen van andere bedrijven met het verhuisbedrijf

EPV’s zijn verplicht om hun klanten uit te nodigen voor een klanttevredenheidsonderzoek. Daarnaast kun je hen vragen om een aantal referenties van soortgelijke verhuisprojecten. Daarmee heb je al in de oriëntatiefase een duidelijk beeld hoe zij de samenwerking met het betreffende verhuisbedrijf hebben ervaren.

2. Je hebt meer zekerheid over de continuïteit van het verhuisbedrijf

Een bedrijfscontinuïteitsplan is namelijk verplicht voor een EPV. Dat biedt je meer zekerheid dat het bedrijf blijft bestaan en daadwerkelijk de verhuizing uit kan voeren. Toch prettig, je moet er niet aan denken wat de gevolgen zijn als een verhuisbedrijf onverwacht alsnog niet de opdracht uit kan voeren. Bij een zakelijke verhuizing zijn de deadlines over het algemeen behoorlijk hard.

3. Je minimaliseert de kans op niet voorziene kosten

Een EPV doet van tevoren een uitgebreide analyse van de risico’s op (gevolg) schade én onderneemt acties om die zoveel mogelijk te voorkomen. Daarmee is de kans klein dat er iets mis gaat tijdens de verhuizing. Dat bespaart je de kosten die eventuele schade met zich meebrengt. Gaat er onverhoopt toch iets verkeerd? Dan is dat geen probleem want de EPV beschikt over de noodzakelijke verzekeringen.

4. De bedrijfsprocessen kunnen grotendeels gewoon doorgaan

EPV’s dragen zorg voor een goed opgeleide projectleider die de coördinatie van de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken, op zich neemt. Hij werkt daarbij direct samen met de accountmanager en stelt van tevoren een uitgebreid draaiboek op zodat je precies weet wat er op de verhuisdag gaat gebeuren. Zo weet iedereen binnen de organisatie wat er van hem of haar verwacht wordt én kan de business zoveel mogelijk gewoon doordraaien.

5. Je kunt verhuizen zonder zorgen

Een EPV neemt je feitelijk al het regelwerk (ook het regelen van de vergunningen) uit handen en zorgt ervoor dat de verhuizing soepel verloopt. Ook op de verhuisdag zelf wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe alles gaat en wordt indien nodig ingegrepen. Dat maakt dat je als facilicity manager toch net wat geruster de verhuizing tegemoet gaat!

Meer weten?

Neem jij jezelf serieus als organisatie en hecht je waarde aan vakmanschap en kwaliteit? In mijn visie kun je dan niet anders dan voor een EPV kiezen. Hier kun je zien hoe verschillende EPV-ers scoren.

Op de website van Erkende Project Verhuizers vind je meer informatie. Je kunt natuurlijk ook altijd een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.